Wat kost een rijbewijs halen gemiddeld?

De kosten voor een rijbewijs zijn gemiddeld bijna €2.400 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2019). Om het rijbewijs te halen, betaal je aan je rijschool en aan het CBR. De totale kosten hangen af van het aantal rijlessen en het aantal keren dat je examen doet.

Wat kost een rijbewijs halen gemiddeld?

De gemiddelde kosten voor een rijbewijs halen zijn ruim €2.400. Hieronder hebben we de kosten voor jou op een rijtje gezet.

 • € 1.626,46

  Rijlessen (gemiddeld 38,56 lesuren x gemiddelde lesprijs € 42,18)

 • € 39,30

  Gezondheidsverklaring CBR

 • € 88,80

  Theorie-examen (gemiddeld 2,4 examens x kosten theorie-examen € 37,-)

 • € 536,25

  Rijexamen (gemiddeld 2 rijexamens x kosten rijexamen € 120,- + kosten rijschool en 1 rijles vooraf aan examen)

 • € 90,-

  Tussentijdse toets (ruim 40% doet een tussentijdse toets, dus gemiddeld 0,4 toetsen x kosten tussentijdse toets € 120,- + kosten rijschool en 1 rijles vooraf aan toets)

 • € 40,-

  Rijbewijs aanvragen (gemiddeld per gemeente)

 • € 10,-

  Pasfoto’s voor rijbewijs

 • Totaal:
  € 2.430,81

Wat kost een rijles gemiddeld?

Een rijles kost gemiddeld ruim € 42 per uur (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2019). De prijs voor een uur rijles zou nu minimaal € 50 moeten zijn volgens de jaarlijkse berekening van Rij-instructie (‘onafhankelijk vakblad voor de verkeersopleiding’)

Per rijschool kunnen de kosten voor rijlessen verschillen. Dat kan ook te maken hebben met de regio, het type lesauto en de lengte van de rijles. Bij de ene rijschool duurt een rijles één uur, bij de ander bijvoorbeeld 50 minuten of anderhalf uur. Check dat als je rijscholen vergelijkt.

Tips:

 • Kijk goed naar de prijzen die worden genoemd voor een rijopleiding of een rijlespakket. Hoeveel lessen heb je daarvoor? Hoe lang duren die lessen? Hoe is het pakket opgebouwd?
 • Zorg dat je een goed gevoel hebt bij de lesprijs. Lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo.

Hoeveel kost een theorie-examen auto?

De kosten voor een theorie-examen auto bij het CBR zijn € 37,- in 2021. Ga voor het reserveren van dat examen altijd naar Mijn CBR. Bij andere websites betaal je namelijk meer. Verder is het mogelijk dat je rijschool het theorie-examen voor jou reserveert; wel betaal je dan vaak voor extra service en administratiekosten.

Voor een theorie-examen in het Engels, een theorie-examen op een avond of in het weekend en een theorie-examen met extra tijd heb je extra kosten. Dat is ook zo bij een individueel begeleid theorie-examen.

Bekijk alle theorie-examentarieven.

Kosten voor de Gezondheidsverklaring

De kosten voor een Gezondheidsverklaring bij het CBR zijn € 39,30 in 2021. Dit geld betaal je via de site Mijn CBR. Daar stuur je de Gezondheidsverklaring ook naartoe.  Hierna bekijkt het CBR of je gezond genoeg bent om auto te rijden.

Kosten voor de tussentijdse toets

De kosten voor een tussentijdse toets bij het CBR zijn € 120,- in 2021. Het geld voor de tussentijdse toets maakt je rijschool voor jou over aan het CBR. Daarnaast betaal jij aan je rijschool een bedrag voor administratiekosten, het gebruik van de lesauto en de aanwezigheid van de instructeur tijdens de toets.

Kosten rijexamen

De kosten voor een rijexamen bij het CBR zijn € 120,- in 2021. Het geld voor het examen maakt je rijschool voor jou over aan het CBR. Daarnaast betaal je aan je rijschool een bedrag voor administratiekosten, het gebruik van de lesauto en de aanwezigheid van de instructeur tijdens het examen.

Wat kost een rijbewijs aanvragen?

Een rijbewijs aanvragen kost in 2021 gemiddeld €39,75 exclusief spoedkosten. Daarbij komen nog de kosten voor jouw pasfoto’s, zo’n € 10. Een rijbewijs vraag je aan bij de gemeente. Dat kan vanaf de dag nadat je bent geslaagd voor je rijexamen bij het CBR. Zie de website van je gemeente voor de precieze kosten en de openingstijden voor het aanvragen van je rijbewijs.